Op 2 februari 2016 hakte de Tweede Kamer de knoop door: de VAR-verklaring vervalt per 1 mei. Tijdens een één jarig durende overgangsregeling moeten opdrachtgevers overstappen naar het nieuwe systeem. Vanaf maandag maken we gebruik van de zogeheten ‘modelcontracten’. Een overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever met een geldigheid van vijf jaar.

Wijkt u van het contract af? Of verdenkt de Belastingdienst u van dezelfde werkzaamheden als een werknemer in loondienst? Dan komt u dit duur te staan. De fiscus controleert elke arbeidsrelatie streng. Simpel gezegd moet u als zzp’er uw ‘onschuld’ bewijzen. Wij geven vijf tips om u op weg te helpen!

1. Zorg ervoor dat u meer dan 1225 uur per jaar voor uw eigen bedrijf werkt. U behoudt daarmee uw aftrekposten en bent dus voor de Belastingdienst een ondernemer.

2. De fiscus vergelijkt de verbintenis met uw opdrachtgever als een verbintenis tussen werknemer en werkgever. Hierbij wordt gelet op drie punten: arbeid, loon en gezag. Op alle drie de punten moet u dus afwijken van een werknemer. Geef in de overeenkomst duidelijk aan dat uw opdrachtgever geen loon betaalt en dat hij geen gezag heeft over zzp’ers.

3. Zorg ervoor dat uw vervangbaar bent. Als u, om welke reden dan ook, de opdracht niet af kunt maken, moet u zelf iemand voor kunnen stellen die uw opdracht overneemt.

4. Omschrijf zo specifiek mogelijk uw klus. Een modelovereenkomst is een richtlijn en geen vrijbrief. Zorg er dan ook voor dat deze geen ruimte overlaat tot discussie.

Volgens de fiscus moet u bijvoorbeeld met uw eigen gereedschap bij een klus aankomen. Maar wat te doen als u uw hamer een keer vergeten bent? Volgens een voorlichter van de Belastingdienst is dit geen probleem en ‘jagen’ zij alleen maar op ‘grove overtredingen’. Details betreft deze ‘grove overtredingen’ zijn er niet. Dit geeft veel onzekerheid en zorgt ervoor dat het soms lastig is aan te tonen dat u geen werknemer bent.

Bent u op zoek naar een standaard overeenkomst? Deze vindt u op Bouwmaat.nl onder ‘services’. Wilt u meer lezen over de vervanging van de VAR? Lees de artikelen ‘2016 jaar van de VAR’ en ‘Afschaffing VAR definitief’ .