Deel dit artikel:

In 2018 zal de verantwoordelijkheid met het oog op veiligheid verder aangescherpt worden!

Het jaar 2017 zal de boeken ingaan dat de bouw weer in de lift zit maar ook het jaar van vele (fatale) ongelukken. Zo kwam in oktober nog een bouwvakker om het leven toen hij in Nijmegen van grootte hoogte viel.

Valgevaar is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Op een werkplek waar het gevaar bestaat om 2,50 meter of meer te vallen, is in ieder geval sprake van valgevaar. Dit betekent dat er sprake is van een verhoogd risico dat zelfs fatale gevolgen kan hebben. Maar ook onder de 2,50 meter moeten de juiste voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Risico’s van werken op hoogte

Er gelden verschillende risico’s bij het werken op hoogte. Dit zijn de belangrijkste risico’s

  • Vallen van hoogte;
  • Vallen door opening van werkvloer;
  • Getroffen worden door vallend voorwerp;
  • Mogelijk langere vluchtweg bij calamiteiten.

Maatregelen bij werken op hoogte

Er kunnen ook persoonlijk beschermingsmiddelen worden ingezet tegen het risico van werken op hoogte, maar altijd als aanvulling op collectieve beveiliging.

Wet- en regelgeving voor werken op hoogte

Er zijn verschillende wettelijke regels en richtlijnen opgesteld rondom het werken op hoogte:

Arbobesluit artikel 3.16:
Voorkomen valgevaar.
De werkgever moet de nodige maatregelen treffen.
Arbobesluit artikel 7.23:
Gebruik van arbeidsmiddelen voor werken op hoogte, zoals ladders, steigers en trappen.

Wist u bijvoorbeeld dat u bij werken op het dak áltijd  aangehaakt dient te zijn en in sommige gevallen randbeveiliging verplicht is?

Aan welke wettelijke eisen moet verder worden voldaan en hoe kunt u hier aan voldoen?

Wanneer u veel op trappen, ladders, rolsteigers of op het dak werkt dan is deze gecertificeerde training Daglicht & Veiligheid van het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk op het lijf geschreven!

Laat uw eigen veiligheid, maar ook van die van uw collega’s, 1 van uw goede voornemens zijn voor 2018 en schrijf u nu in voor de 1-daagse training Daglicht & Veiligheid.

Schrijf u nu alvast in om tijdig te kunnen deelnemen aan deze nieuwe specialisten training!


Het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk zet zich in voor kwaliteitsbewaking en verbetering op het gebied van daglichtproducten in het hellend of platte dak, zowel dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepel, lichtstraten, dak toetredingen en dakkapellen.

Kwaliteitsborging
Dakvenstermeesters Montage Keurmerk is gecertificeerd door SKH. Leden hebben allen een opleiding gevolgd en examen afgelegd en zijn door SKH gecertificeerd op kwaliteit en op basis van de geldende wet- en regelgeving volgens het Nederlandse bouwbesluit.

De Dakvenstermeesters geven 10 jaar GARANTIE op de montage van al hun werkzaamheden! Het keurmerk is er voor aannemersbedrijven, dakdekkers, rietdekkers, klusbedrijven en zzp`ers die werkzaam zijn in de bouw.

Lees meer

Deel dit artikel: