Slim boekhouden? 5 tips!

Misschien wel het minst leuke deel van ondernemen; boekhouden. Toch is een goede en overzichtelijke boekhouding belangrijk. Naast dat het wettelijk verplicht is, geeft een goede boekhouding inzicht in de prestaties van uw bedrijf, of uw klanten op tijd betalen en maakt het de belastingaangifte gemakkelijk. Wilt u meer geld overhouden aan het eind van het jaar én eenvoudiger boekhouden? Lees onze vijf tips!

1. Houd werk en privé gescheiden: Zorg voor een duidelijk overzicht en houd werk en privé dan ook gescheiden. Open een zakelijke bankrekening en overzie duidelijk uw zakelijke transacties.

2. Maandelijkse update: Hoe vervelend de klus ook is, maak er een gewoonte van en ruimte voor vrij in uw planning. Door bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand uw boekhouding te doen, blijft het overzichtelijk en hoopt het niet op. Hierdoor is het proces minder tijdrovend en voorkomt u boetes voor het te laat betalen van facturen.

3. Factureer slim: Kijk goed naar de factuurdatum wanneer u factureert. Zeker bij een hoge factuur is het handig om de datum net buiten de termijn voor de btw-aangifte te zetten. Wanneer u op 30 juni een factuur stuurt, bent u de Belastingdienst over die maand of het tweede kwartaal btw schuldig. Zet u de factuurdatum op 1 juli? Dan heeft u nog de hele maand juni of het gehele derde kwartaal.

4. Haal belastingdeadlines: Het betalen van boetes en renteheffing bij de Belastingdienst is te allen tijde zonde van het geld. Voorkom dit dan ook. Zorg ervoor dat u een aantal dagen voor de aangifte deadline een automatisch alarm krijgt. Heeft u geen tijd voor de aangifte? Vul dan in ieder geval 0 in en verreken het later in het jaar. Zo voorkomt u boetes!

5. Boek inkoopfacturen direct in: Zet uw inkoopfacturen en bonnetjes direct in uw boekhouding. De btw over deze inkopen trekt u dan direct af bij de eerste btw-aangifte. Op die manier is uw geld weer sneller retour!

Wilt u boekhouden met een glimlach? Sinds kort werken wij samen met boekhoudmethode Jortt. Een boekhoudmethode in een modern jasje. Een die spreekt in de taal van de ondernemer en niet in die van de boekhouder. Op die manier is het voor u gemakkelijk om uw eigen boekhouding te voeren en inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Wilt u meer informatie over de voordelen van Jortt en ons scherpe aanbod? Bekijk hier onze service!

Meer lezen