Evaluatie modelovereenkomsten met Kerstmis

De nieuwe Wet DBA, waarmee op 1 mei een einde kwam aan de VAR-verklaring, komt in handen van een evaluatiecommissie onder leiding van arbeidsrechtskundige Gerrard Boot. Het rapport opgemaakt door deze evaluatiecommissie, gaat op 19 december naar de Kamer. De Kamer debatteert er dan in die week over.

Snel oordeel
Een Kamermeerderheid stuurde aan op een snel eerste oordeel van Boot over de modelovereenkomsten die op dit moment worden gehanteerd. Staatssecretaris Wiebes gaf geen gehoor aan de vraag van de Kamer. De VVD-staatssecretaris houdt vol dat de afschaffing van de VAR noodzakelijk was en dat men één jaar de tijd nodig heeft voor een goede overgang. Volgens hem is het voor zzp’ers en opdrachtgevers een kwestie van wennen. Volgens Wiebes komen veel ondernemers erachter dat hun manier van werken neerkwam op een dienstverband. ‘Dit repareren we niet zomaar’, aldus Wiebes. Vaak zijn de partijen huiverig en onzeker over mogelijke fiscale naheffingen.

Definitief besluit
De oppositie wil uiterlijk in januari een besluit nemen over de definitieve invoering van de wet. Volgens D66-er Van Weyenberg lopen 50.000, van de ruim 1 miljoen zzp’ers op dit moment het risico opdrachten kwijt te raken. De Belastingdienst heeft dan ook vanaf 17 oktober een meldpunt gereed. Het online formulier moet de echtheid van de meldingen waarborgen en de situatie van de melder in kaart brengen. Op basis hiervan worden eventuele knelpunten geïnventariseerd die in de tweede implementatiefase, tot 1 mei 2017, kunnen worden aangepakt. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor een laatste update en een link naar het online formulier.

Wilt u meer weten over het voorkomen van moeilijkheden omtrent een modelovereenkomst? Lees dan ons artikel ‘Vervanging VAR: hoe voorkomt u problemen?’ Bent u op zoek naar een standaard overeenkomst? Deze vindt u onder ‘services’.