Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) biedt in beginsel dekking tegen aanspraken tot schadevergoeding bestaande uit  personen- en zaakschade. Veel ondernemers weten niet dat de particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen dekking biedt voor uw zakelijke activiteiten.

Als u als zzp’er ergens schade aanricht bent u daarvoor verantwoordelijk en de financiële gevolgen van de schade kunnen het voortbestaan van uw ondernemerschap in gevaar brengen. Het is daarom raadzaam om het risico van bedrijfsaansprakelijkheid te verzekeren. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zijn goed betaalbaar.

Het is bij het afsluiten van een AVB heel belangrijk dat te allen tijde de juiste werkzaamheden worden opgegeven. Ook in de loop der tijd wanneer de werkzaamheden afwijken ten opzichte van de bij de aanvraag opgegeven werkzaamheden is het belangrijk dit direct te melden.

Dekking

Niet iedere bedrijfsaansprakelijkheid verzekering biedt dezelfde dekking. Schade aan personen en of zaken is vaak wel overeenkomstig qua dekking maar verschillen ontstaan juist op onderdelen zoals;

  • schade aan gehuurde en geleende spullen;
  • schade aan spullen in behandeling en bewerking  (in de bouwbranche optioneel mee te verzekeren)
  • als een collega-zzp’er wordt ingehuurd om samen aan een project te werken, wie zijn er wel of niet meeverzekerd?

Uit onderzoek blijkt dat maar 36% van de zzp’ers zich verzekerd heeft tegen bedrijfsaansprakelijkheid. Enerzijds omdat men zich vaak niet volledig bewust is van het niet te onderschatten risico, anderzijds omdat het beeld bestaat dat deze verzekering heel duur is. Voor verreweg de meeste beroepen is dit gelukkig niet het geval.

Wilt u meer informatie over AVB’s neem dan contact op met: verzekeringen@zzp-nederland.nl of via 050-3144344. Als u direct een AVB wilt afsluiten, klik dan hier.