Afgelopen dagen verscheen een opmerkelijke uitspraak van de Hoge Raad in het nieuws: zzp’ers die thuiswerken mogen huurkosten aftrekken van de winst. Bij thuiswerken valt te denken aan een werkkamer in uw huurhuis waar u opdrachten voorbereidt, administratie voert en een planning bijhoudt.

Eerder werd een claim van een bouwondernemer, die zijn huurkosten als aftrekpost opvoerde, afgewezen door het gerechtshof in Den Haag. Dit omdat er geen sprake was van een aparte opgang. De Hoge Raad is toch gewijzigd van koers en stelt nu dat men “een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning” ook tot het ondernemersvermogen mag rekenen. Met deze uitspraak heft de Raad een stukje ongelijkheid op tussen ondernemers met een koop- en huurhuis. In een huurwoning mag vaak niet worden verbouwd en dus geen eigen opgang of toilet worden gemaakt. Zelfstandigen met een koophuis voldoen gemakkelijker aan deze eis.

En nu?
Heeft u een huurhuis met werkkamer waar u administratieve werkzaamheden verricht en opdrachten voorbereidt voor uw onderneming? Voor zzp’ers die nog aangifte moeten doen geldt de regel met terugwerkende kracht. Voorwaarde is wel dat de werkkamer minimaal 10% van de oppervlakte beslaat. Het is nog onduidelijk of u, wanneer uw belastingaanslag al definitief is, gemakkelijk een post aan uw balans toevoegt. Neem contact op met uw belastingadviseur voor meer informatie.

Goede administratie 
U ontvangt alleen met terugwerkende kracht geld terug, wanneer er nog een post aan uw balans is toe te voegen. Uit dit soort voorbeelden blijkt weer dat het belangrijk is om een goede administratie te voeren. U ziet dan in een oogopslag wat in dit geval voor u de mogelijkheden zijn. Op zoek naar een goed administratieprogramma die uw taal spreekt en niet die van de boekhouder? Kijk onder services bij ‘boekhouden met een glimlach’ en ga aan de slag!