D66 wil opnieuw praten over VAR

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg moet er opnieuw gesproken worden over de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers. Zo sprak hij op BNR Nieuwsradio.

Uit onderzoek van BNR blijkt dat payrollbedrijven hun klantenbestand met 20 tot 30 procent hebben zien stijgen in de afgelopen maanden. De insteek van het kabinet was juist dat meer mensen een vast contract zouden krijgen. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dan ook zo zijn vraagtekens bij de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Hierin wordt het onderscheid geformuleerd tussen werknemers en zelfstandigen met de bedoeling schijnzelfstandigheid te voorkomen. “Wij hebben grote zorgen dat die regels te ingewikkeld zijn en dat er daardoor veel onzekerheid komt voor zowel zelfstandigen als hun opdrachtgever”, aldus van Weyenberg.

Volgens van Weyenberg ziet men dit nu ook gebeuren. “Ik vind het heel goed dat we iets doen tegen schijnzelfstandigheid, maar nu dreigen echte ondernemers de dupe te worden van onduidelijke regels, die vooral ook hun opdrachtgever afschrikken. Dat is nooit de bedoeling geweest.” Van Weyenberg heeft een duidelijke mening wat betreft het nieuwe wetsvoorstel. “Mensen die een vaste baan willen, moeten daar meer kans op kunnen maken. Het moet ook voor werkgevers aantrekkelijker zijn om mensen in dienst te nemen.”

Meldpunt
In twee weken tijd heeft ZZP Nederland 50 meldingen binnengekregen over opdrachtgevers die zzp’ers weigeren na afschaffing van de VAR. Ook meldingen van grote organisaties in de bouw, ICT, zorg en onderwijs zitten hierbij. ZZP Nederland opende het meldpunt twee weken geleden. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft aangegeven de resultaten van het meldpunt serieus te nemen.

Wilt u meer lezen over het meldpunt van ZZP Nederland? Lees dan ons artikel ‘Meldpunt problemen modelovereenkomst’. Bent u op zoek naar een standaard overeenkomst? Deze vindt u onder services. Meer informatie over het voorkomen van moeilijkheden omtrent een modelovereenkomst leest u in het artikel ‘Vervanging VAR: hoe voorkomt u problemen?’.

Bron: Bnr.nl