Consumenten betalen meer met pin dan contant

In 2015 betaalden Nederlandse consumenten voor het eerst meer aankopen met de pinpas dan met contant geld.

De helft van de aankopen bij winkels, horeca, benzinestations en andere gelegenheden werden met de pinpas afgerekend, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland. Van de aankopen werd 49,5 procent met contant geld betaald en 0,5 procent met een creditcard.

In 2014 deed men nog 2,91 miljard betalingen met de pinpas. In 2015 waren dit er 3,23 miljoen. Hiermee zijn 40 miljoen meer betalingen met pinpas, dan met contant geld gedaan.

Pinnen mag
De totale waarde van de pinbetalingen is al lang hoger. In 2015 werd er 40 miljard aan aankopen met contant geld betaald. Tegenover 93 miljard euro aan pin. U kent de bekende slogan vast wel: klein bedrag? Pinnen mag. De laatste jaren pinnen consumenten dan ook vaker kleine bedragen. In 2015 betaalden zij 30 procent van hun aankopen onder de 5 euro met een pinpas. In 2010 deden zij dit nog maar in 11 procent van de gevallen. Het afschaffen van de chipknip en de invoering van contactloos betalen in 2014 hebben hier waarschijnlijk aan bijgedragen.

Mobiel pinapparaat 
Zoals u leest neemt het pinnen steeds meer de overhand. Wilt u voorbereid zijn op de toekomst en uw geld direct op de rekening? Lees dan hier meer over het gemak en ons voordelige aanbod mobiele pinapparaten.

Bron: Nu.nl