Bijna de helft van de afgehandelde modelovereenkomsten zijn door de Belastingdienst afgekeurd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat dit weten naar aanleiding van het Wob-verzoek van MKB Belangen.

Sinds de invoering op 1 mei dit jaar, heeft de fiscus 4.481 modelovereenkomsten van zzp’ers ontvangen. Hiervan is ongeveer de helft nog in behandeling. 1.033 van de contracten zijn afgekeurd en bij 814 gevallen werd de aanvraag afgebroken. 370 overeenkomsten werden wel goedgekeurd.

Sinds 1 mei dit jaar is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel afgeschaft. Tot 1 mei volgend jaar geldt een overgangsperiode waarbij de Belastingdienst de nadruk legt op voorlichting en implementatie.

Bloedbad
“Een bloedbad” noemt MKB Belangen de Wet DBA, na een introductie van drie maanden. “In juli concludeerden we al het falen van de DBA. Van de cijfers die nu naar buitenkomen schrikken we enorm”, aldus Adrienne van Veen van MKB Belangen. Ook blijkt de gemiddelde beoordelingstijd bijna elf weken te zijn, in plaats van de beloofde zes weken.

“Onzin”, noemt een woordvoerster van Wiebes de kritiek. “Er is absoluut geen sprake van een bloedbad. Nu komen er zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand zzp’er is of in vast dienstverband werkt. Precies hier is de Wet DBA voor bedoeld”, volgens de zegsvrouw.

Wilt u meer weten over het voorkomen van moeilijkheden omtrent een modelovereenkomst? Lees dan ons artikel ‘Vervanging VAR: hoe voorkomt u problemen?’ Bent u op zoek naar een standaard overeenkomst? Deze vindt u onder ‘services’.

Bron: Nu.nl

Meer over de VAR en andere wet- en regelgeving: