Deel dit artikel:

Regelmatig kom je op de klus werkzaamheden tegen op hoogte. Dan is het handig om een ladder bij de hand te hebben. Maar welk type ladder is geschikt voor welke klus? We helpen je kiezen.

Bij de keuze van een ladder zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen.

  • Gebruik je de ladder voornamelijk binnen of buiten?
  • Moet de ladder leunen, bijvoorbeeld tegen een wand? Of zelfstandig staan?
  • Wat is de maximale hoogte die je wilt bereiken

Wanneer gebruik je een ladder?

Een ladder maakt dat je snel, gemakkelijk en veilig omhoog kunt voor een klus. Met een goede ladder sta je stevig, stabiel en comfortabel op de gewenste hoogte. Beweeg je niet te veel zijwaarts? Dan is een ladder een goede keuze.
Heb je wat meer bewegingsruimte nodig of werk je langere tijd op dezelfde plek? Dan kun je beter kiezen voor een trap of rolsteiger.

Soorten ladders

Er zijn verschillende soorten ladders die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben.

Enkele ladder

Ook wel steunladder of vaste ladder genoemd. Toe te passen tegen muren. Veilige non-slip treden bieden veilige ondersteuning.

Opsteekladder

De opsteekladder is een 2-delige ladder die grotere werk- en reikhoogtes mogelijk maakt. Doordat dit type uit meerdere delen bestaat kun je ze aanpassen aan iedere situatie. Toe te passen tegen muren. Beide ladderdelen kun je ook onafhankelijk van elkaar gebruiken.

Dit type wordt ook wel opsteekladder of optrekladder genoemd, al zitten er kleine verschillen in de manier van schuiven en vastzetten van de ladder.

Reformladder

De reformladder, ook wel universele, combinatie of A-ladder genoemd. Het is een variant op de schuifladder die je ook vrijstaand kan gebruiken. Dit gaat door middel van een speciaal scharnier waardoor je de twee ladderdelen in de ‘A-stand’ kunt plaatsen.

Vouwladder

De vouwladder heeft een of meerdere scharnieren waardoor je hem op verschillende manieren kan gebruiken. De populairste variant van dit type heeft een scharnier in het midden waardoor deze zowel vrijstaand als enkel kan gebruiken. Er zijn ook uitvoeringen met telescopische verstelling van de ladderbomen zodat je deze op een ongelijke vloer kan gebruiken.

Telescoop ladder

Een telescoopladder is een enkele ladder die tot zeer korte lengte ingeschoven kan worden. Dit maakt vervoer en opbergen erg makkelijk. Een speciaal vergrendelingsmechanisme zorgt dat de ladder op de juiste lengte blijft.

Welk formaat ladder heb ik nodig?

Het formaat dat je nodig hebt is afhankelijk van de hoogte die je moet behalen. Met een enkele ladder met 8 sporten kom je tot ongeveer 3,5 meter. Een reformladder met twee keer 10 treden helpt je tot ongeveer 4 meter. Als je nog hoger wilt komen dan moet je kiezen voor een 3-delige ladder.
En natuurlijk is alles er tussenin te behalen met vouwladders, telescoopladders of de enkele ladder.

Bij de keuze van de ladder moet je rekening houden met de:

  1. Stahoogte, de maximale hoogte die op de ladder betreden mag worden.
  2. Reikhoogte, de hoogte die vanuit de stahoogte bereikt kan worden. Dit komt ongeveer neer op 2,00 meter boven stahoogte.
  3. Werkhoogte, het bereik waarin rechtopstaand kan worden gewerkt. Bijvoorbeeld met een boormachine. De gemiddelde werkhoogte ligt ongeveer 1,50 meter boven de stahoogte.

uitleg stahoogte, werkhoogte en reikhoogte

Veilig gebruik

Voor gebruik

  • Voordat je een ladder gebruikt is het belangrijk om te checken of de soort die je wilt gebruiken geschikt is voor de klus en of deze het GS-veiligheidskenmerk heeft.
  • Vóór ieder gebruik controleer je de ladder op beschadigingen en zorg je dat hij schoon is. Vuil en olie zijn veiligheidsrisico.
  • Ramen en deuren in de buurt van de trap moeten vóór het opstellen vergrendeld worden.

Opzetten

  • De ondergrond moet vlak, schoon en horizontaal zijn.
  • Sporten en treden moeten waterpas staan.
  • De ladder moet je zo neerzetten dat omvallen naar de zijkant onmogelijk is.

Gebruiken

  • Draag schoenen of laarzen met antislip zolen voor een goede houvast op de treden.
  • Zorg dat allebei je handen vrij zijn voor het op- en afstappen.
  • En natuurlijk stap je op en af met je gezicht naar de ladder.
  • Gereedschap en materiaal moet je zo veel mogelijk veilig opbergen in zakken. Zo verklein je de kans op ongelukken.
  • Zorg dat je grote zijdelingse belasting, zoals boren in metselwerk of beton, vermijdt.
  • Stel de ladder niet buiten op bij ongunstige weersomstandigheden zoals sterke wind.
  • Zorg dat je de maximale belasting niet overschrijdt.
Deel dit artikel: