MateriaalMateriaal en gereedschap

Gipsplaten. Welke zijn geschikt voor mijn klus?

Deel dit artikel:

Met gipsplaten bouw je snel en doeltreffend een constructie. Een voorzetwand, scheidingswand of plafond heb je zo klaar wanneer je dit soort bouwmateriaal gebruikt. Maar ook voor een stabiele vloer gebruik je gipsplaten, weliswaar een ander type. Gips kent goede isolerende eigenschappen. Het zorgt bijvoorbeeld voor een goede geluidsisolatie. Gipsplaten zijn ook brandwerend. Maar hoe komen gipsplaten tot stand en welke gipsplaten gebruik je bij welke klus? Je leest het hier.

Waar komt gips vandaan?

Gips wordt op diverse manieren verkregen. De drie belangrijkste bronnen van gips zijn:

  • Natuurgips. Deze gipssoort wordt rechtstreeks uit de natuur verkregen. De omgeving van Parijs kent meerdere gipsgroeves. De eerste gipslagen ontstonden zo’n 100 tot 200 miljoen jaar geleden door verdamping van het zeewater in de ondiepe wateren van de aarde.
  • Fosfo-gips. Deze gipssoort ontstaat als restproduct bij de productie van fosfaten. Gipsplaten die van dit type gips zijn vervaardigd, zijn helderwit van kleur en hebben een hoge zuiverheidsgraad.
  • Sulfo-gips. Dit type gips ontstaat bij de recycling uit de met steenkool aangedreven elektriciteitscentrales. Dit noemen we ook rookgasontzwavelingsgips. Rookgassen worden hierbij door een kalkemulsie gevoerd en oxideren. Zwavel uit de steenkool bindt zich vervolgens aan kalk waarna zuurstof het calciumsulfiet in sulfaat verandert. Dit is gips met een hoge zuiverheidsgraad. Door het hergebruik van materiaal zijn dit duurzaam vervaardigde gipsplaten.

Soorten gipsplaten

Gipsplaten vind je in verschillende soorten en uiteraard in diverse maten. Gipsplaten bestaan hoofdzakelijk uit gips, maar onderscheiden zich als volgt het gaat om de samenstelling:

  • Gipskartonplaten bevatten een kern van gips die aan beide zijden zijn voorzien van karton. De hechting ontstaat tijdens de uitharding van het gips. Het karton brengt stabiliteit aan de plaat. Het zorgt ervoor dat er trekkrachten kunnen worden opgevangen. Voordeel van gipskarton? Dat ze gemakkelijk te verwerken zijn. Nadeel van gipskarton? Ze hebben een sterk zuigende werking en zijn daardoor gevoelig voor vocht. Dit is ook van invloed op het gebruik van verf. Een voorstrijk is een optie om de zuigende werking tegen te gaan.
  • Gipsvezelplaten worden onder hoge druk geperst uit een mengsel van gips en papiervezels. Het grote voordeel van gipsvezelplaten? Het oppervlakte is harder dan die van gipskartonplaten. Hierdoor zijn gipsvezelplaten meer stootvast dan gipskartonplaten. Een nadeel van gipsvezelplaten? De hardheid! Dit maakt het monteren lastiger. Een ander nadeel is de vochtgevoeligheid, die ook voor gipskarton geldt.

Hoe maak je een wand van gipsplaten?

Een nieuwe indeling in een ruimte of een afscheiding maak je zo met gipsplaten. Daarbij construeer je eerst het frame waartegen je de gipsplaten bevestigt. Daarvoor maak je gebruik van:

  • een houten frame dat je bouwt van houten staanders en liggers. Deze methode is redelijk arbeidsintensief.
  • een frame dat je bouwt van metal studs. Dit is een snelle en handige methode om wanden van gipsplaten te construeren.

Gipsplaten voor je wand

Een wand bouw je snel van gipsen wandplaten. Wandplaten vind je zowel met en zonder afgeschuinde kanten. Voordeel van gipsplaten met een afgeschuinde kant is dat je deze goed afwerkt met een afstrijkmiddel van gips. Wanneer je dit zorgvuldig doet, zijn de aanhechtingen niet zichtbaar.

Gipsplaten voor je plafond

Plafondplaten zijn meestal dunner dan wandplaten en hebben een ronde kantvorm. Deze ronde kant werk je niet gemakkelijk weg. Er valt dus wat voor te zeggen de afgeschuinde platen ook voor je plafond te gebruiken. Hoewel het afstrijken van de afgeschuinde kanten iets lastiger is, is het effect mooier en strakker.

Gipsplaten voor in natte ruimtes

Ook in badkamers en andere plaatsen waar het nat wordt, is het gebruik van gipsplaten mogelijk. Je gebruikt dan wel het liefst een watervaste gipsplaat. Deze zijn groen en vochtbestendig. Wanneer je het plafond in een natte ruimte wilt voorzien van gipsplaten, raden we de speciale badkamerplafondplaten aan.

Materiaal en afwerking

Wanneer je aan de slag gaat met gipsplaten, heb je speciale schroeven nodig. De naam zegt het al, je maakt het beste gebruik van gipsplaatschroeven. Deze zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen:

  • Dubbele schroefdraad. De schroef met dubbele schroefdraad is gemaakt van gehard staal. Deze is voorzien van een naaldpunt die voor optimaal houvast zorgt.
  • Grove schroefdraad. De gipsplaatschroeven met een grove schroefdraad hebben een kruisgleuf en zijn gemaakt van hard staal. De schroefdraad is diep en scherp waardoor het indraaien gemakkelijker is.

Tip: Zorg ook voor een schroefbit die speciaal voor gipsplaatschroeven is ontworpen. Daarmee bereik je het beste resultaat bij het bouwen van gipsplaatwanden en andere constructies van gipsplaat.

Aan de slag met gipsplaten!

Voor iedere klus weet je ons te vinden, jouw maatje in de bouw! Bij Bouwmaat hebben we een groot assortiment in onze vestigingen, maar ook vind je alles wat je nodig hebt op onze website. Laat je benodigdheden leveren op de plaats van je klus. Wel zo gemakkelijk en jij kunt direct aan de slag.

Deel dit artikel: