Deel dit artikel:

Als vakman heb je de keuze uit een breed scala aan gipskartonplaten. Welke je uiteindelijk toepast, is uiteraard afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw klant. Maar welke plaat past er nu bij welke behoefte? Raimond de Vries is Product Manager Droge Afbouw bij Knauf en weet ons hier alles over te vertellen. Samen kijken we onder andere naar de unieke mogelijkheden van Knauf Diamond Board en Knauf Horizonboard. Hij geeft daarbij tips over de toepassing en verwerking die zelfs voor de doorgewinterde vakman mooi meegenomen zijn!

Ga snel naar de tips voor de  wand of het plafond.

Raimond is sinds 2020 Product Manager, nadat hij jarenlang Commercieel Technisch Adviseur was bij Knauf. Daarvoor was hij zelf bijna twintig jaar actief in de afbouw en weet dus hoe het is om ‘met je handen in het gips te staan’. We spreken hem in de speciale praktijkruimte van de Knauf Akademie in Utrecht. Te midden van diverse praktijksituaties voor de verschillende trainingen die hier worden gegeven, steekt hij bevlogen van wal. “Als vakman kom je natuurlijk in uiteenlopende situaties terecht bij verschillende klanten. Welke gipskartonplaat je uiteindelijk toepast, is dan ook van vele facetten afhankelijk. Een eerste vraag moet echter altijd zijn: waar is de ruimte waar de gipsplaten toegepast gaan worden voor bedoeld?”

Daarmee kun jij als professional namelijk mede bepalen welke gipsplaat je adviseert. “Als je goed doorvraagt kun je de oplossing bieden die daadwerkelijk bij de situatie past.”

Wand

Raimond vervolgt: “Voor standaard wanden en prestaties zal de Knauf A-plaat in veel situaties voldoende zijn om het gewenste resultaat te behalen. Soms blijkt dat je net een stapje verder moet gaan omdat de wanden in een ruimte meer te verduren krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een kinderkamer, gang of een trappenhuis. Of ben je bezig met een rustige werkplek of kantoor en is hoge geluidsisolatie een vereiste? In dat soort situaties kies je voor de Knauf Diamond Board.”

Knauf A-plaat
Knauf Diamon Board
Knauf Diamond Board

Hard als diamant

De Diamond Board is, de naam zegt het eigenlijk al, een gipskartonplaat die zo hard is als diamant. Raimond vertelt: “Dit komt onder andere omdat hij een hoge densiteit heeft. Dit wordt ook wel gipsdichtheid genoemd en dat betekent simpelweg dat de Diamond Board per kubieke meter meer gips heeft dan een standaard A-plaat. Hierdoor is hij niet alleen zeer sterk en stootvast maar heeft hij ook nog eens zeer hoge geluidsisolerende eigenschappen. Als je een bepaalde geluidsreductie wil halen, heb je soms aan één plaat Diamond Board al genoeg terwijl je met een standaard A-plaat twee platen zou moeten monteren.”

Dat bespaart werk en materiaal, of geeft je juist de mogelijkheid om met dezelfde wanddikte nog hogere isolatiewaarden te halen. “Daarnaast zijn er extra glasvezels aan de Diamond Board-plaat toegevoegd waardoor hij een hogere brandwerendheid heeft. Nog een mooi voordeel: de Diamond Board is geïmpregneerd en daarmee is het een goede basis voor ruimtes die af en toe nat worden, zoals een toilet of badkamer. Bovendien kan je klant zwaardere dingen aan de Diamond Board-wand monteren dan met een standaard A-plaat, wat natuurlijk ook erg interessant kan zijn. Zo kun je bij een wand met dubbel Diamond Board en de juiste plug tot wel 60 kg per schroef aan de wand hangen.”

Voordelen van Diamond Board gipskartonplaat

  • Hoge gipsdichtheid
  • Zeer sterk en stootvast
  • Hoge geluidsisolatie
  • Bespaart werk en materiaal
  • Hogere brandwerendheid
  • Geïmpregneerd, dus geschikt voor ruimtes die af en toe nat worden
  • Zwaardere dingen monteren

Speciale slimme schroef

De robuustheid van de Diamond Board zorgt wel voor een kleine aanpassing in de verwerking. “Werk je met een standaard A-plaat, dan drukt de schroef het gips licht in elkaar waardoor je een mooie vlakke plaat houdt. Door de extra hardheid van de Diamond Board lukt dit niet met een normale schroef. Je moet speciale Diamond Board-schroeven gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. Bij de laatste centimeter voor de trompetkop van deze schroef, draait de schroefdraad de andere kant op. Hierdoor wordt het gips dat anders onder de schroef komt te zitten, eruit gegooid waardoor je 100% vlak kunt monteren. Een klein maar erg belangrijk detail.

”Verder is de verwerking hetzelfde als bij de standaard gipsplaten. “Je kunt Diamond Board snijden, breken en zagen. Je zult dan overigens direct merken hoe enorm veel sterker hij is. Ondanks de hardheid is de plaat gemakkelijk te verwerken.”

De hele oppervlakte van de wand egaal hard

Over het te gebruiken voegmateriaal en voegwapening heeft Raimond nog een aantal handige tips. “De Diamond Board is in principe met alle voegmaterialen af te werken. Knauf Jointfiller plus, Knauf Fill & Finish light of Knauf Uniflott, het is maar net waar jouw voorkeur ligt als vakman.

Heb je echter samen met je klant expliciet gekozen voor Diamond Board vanwege de extra harde eigenschappen, kies dan voor de Knauf Uniflott. Dit is een special gips met kunststof bindmiddel erin dat bijzonder sterk en hard is. Zo creëer je aan de gehele oppervlakte dezelfde hardheid.”

De kracht van papierstrook bij gipskartonplaat

In je keuze voor je voegwapening kun je dit natuurlijk doorzetten. Raimond: “Wat veel mensen niet weten is dat papierstrook tien keer sterker is dan gaasband. De papierstrook moet je voor de hechting aan het oppervlak van het verse voegmateriaal aanbrengen. Dit in combinatie met het gesloten oppervlak van de papierstrook, voorkomt bovendien dat krimpscheurtjes in het zicht komen. Ga je voor een bikkelhard en kwalitatief zeer hoogstaand systeem, of vermoed je dat er verhoogde kans is op scheurvorming, kies dan naast de Diamond Board en Knauf Uniflott ook voor papierstrook. Bijkomend voordeel is dat je met papierstrook ook heel snel mooie strakke inwendige hoeken kunt maken. Leg de meerwaarde van papierstrook uit aan je klanten en vertel ze wanneer het verstandig is om deze voegwapening te gebruiken. Zo bewijs je jouw professionaliteit en bied je een beter eindresultaat en langdurige garantie.”

Plafond

Als we kijken naar het plafond, daar heb je ook verschillende oplossingen op het gebied van gipskartonplaat beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld de Knauf Horizonboard en de Knauf stucplaat. “Ze dienen hetzelfde doel, maar let op, het zijn compleet verschillende systemen. Een Stucplaat is in feite een pleisterdrager die de basis voor een stucsysteem vormt. Stucplaten dienen dan ook altijd met een volledige laag stucmortel van minimaal 10 mm te worden afgewerkt. De Horizonboard is een speciaal behandelde gipsplaat. De langskanten én de kopse kanten zijn afgeschuind waardoor je ook de kopse naden kunt wapenen en met een minimale afwerking en eenvoudig een heel strak eindresultaat kunt behalen.”

Keuze voor Horizonboard of stucplaat

De klant wil vaak gewoon een mooi glad plafond en dat is met beide systemen te behalen. Raimond: “Tijd kan natuurlijk wel een bepalende factor zijn voor je klant. Want die kan tijdens een verbouwing bijvoorbeeld niet met het gezin in de woonkamer aanwezig zijn. Daarom is het goed om te beseffen dat een stucplatenplafond met stucwerk al gauw tien dagen nodig heeft voor volledige droging voordat je eroverheen kunt schilderen. Omdat je bij een plafond met Horizonboard alleen de naden met voegwerk hoeft af te werken, kun je hier vaak al na twee dagen overheen voor de afwerking. Mooi voordeel voor jou en je klant is dat werken met Horizonboard veel minder stofoverlast geeft.”

De keuze tussen Knauf Stucplaat of Horizonboard is volgens Raimond met name afhankelijk van de vakman zelf. “Bij de Horizonboard is de vlakheid van je onderconstructie erg belangrijk. Wij adviseren dan ook om met metalen profielen en afhangers te werken om een nog strakker oppervlak te realiseren zodat de platen 100% vlak geplaatst kunnen worden. Een goede timmerman die zijn regelwerk netjes verzorgt, zal waarschijnlijk eerder voor Horizonboard kiezen. Dat werkt voor hem veel sneller en beter. Ben je hier wat minder goed in, dan zul je wellicht geneigd zijn om voor stucplaten te gaan omdat je hierbij nog 10 mm tolerantie van het stucwerk hebt. Weet je dat de stukadoor toch nog komt voor alle plafonds, dan kan een stucplaat ook de slimste keuze zijn.”

Knauf Horizonboard
Knauf Stucplaat
Knauf Stucplaat

Stucplaten: houd je aan het systeem!

Raimond wijst er wel op dat het werken met stucplaten soms te licht wordt opgevat, waardoor de toepassing niet verloopt zoals het hoort. “Je moet je echt aan een aantal voorwaarden houden om het systeem te laten slagen. Je mag stucplaten bijvoorbeeld niet voorstrijken! Ze zijn al speciaal behandeld en het gips kan er direct op.”

Daarnaast gebruik je bij stucplaten ook geen gaasband. “Stucplaten monteer je zo’n 5 mm tot 8 mm van elkaar. Het systeem verkrijgt zijn hechting door een zogenoemde paddenstoel die op de achterzijde van de stucplaat ontstaat wanneer het gips door de naad heen wordt gedrukt. Het hechtingoppervlak van deze paddenstoel aan de stucplaat, in combinatie met de 10 mm laagdikte, is zeer sterk. Het toevoegen van wapening zorgt er juist voor dat je de benodigde paddenstoel niet kunt vormen. Wil je toch gaasband toepassen? Smeer dan eerst de naad dicht met gips. Plaats vervolgens het glasweefselband in het verse gips op de naad aan en breng daarna direct het stucwerk aan.”

Kennis bieden

Het is duidelijk, de keuze voor gipskartonplaat bij droge afbouw is van vele facetten afhankelijk. Met wat je uiteindelijk adviseert kun je jezelf en je vakkennis op de kaart zetten. Raimond: “Voorzie in expertise, vraag goed door en bied de beste oplossing voor langdurige kwaliteit. Dan heb je altijd een tevreden klant die weet dat er iemand met verstand van zaken is langs geweest. Zo zet je jezelf als professional op de kaart. Twijfel je ergens over, of heb je bijvoorbeeld te maken met vergaande eisen rondom brandveiligheid, neem gerust contact op met Knauf, zodat we samen de juiste keuze kunnen maken voor jou en je klant.”

Voor welke gipskartonplaat kies jij bij je volgende project?

WIST JE DAT?

In tegenstelling tot gaasband kun je papierstrook heel snel en makkelijk in een inwendige hoek gebruiken. Pak je mes, spatel of vachtroller en zet de strook voorgevouwen in de hoek. Dankzij het vlakke en egale oppervlak staat het papier na een keer afsmeren al heel strak. Je hoeft niet te snijden en niet te kitten. Zo werk je snel en houd je echt een egale hoek. Werk je met verschillende kleuren verf? Dankzij de strakke hoeken, zet je ook het schilderwerk superstrak neer!

Deel dit artikel: