Deel dit artikel:

Bij het kiezen van een afvoer is het belangrijk om te zorgen dat je het juiste inbouwdeel kiest. Als je op de onderstaande dingen let, kom je tot een goede keuze.

Inbouwdiepte

Renovatie

Bij het renoveren van een badkamer moet je de doucheafvoer in de bestaande vloer plaatsen. Omdat er vaak niet veel ruimte is om de afvoer te installeren, is de inbouwdiepte van de afvoer een belangrijke factor. Als er weinig ruimte beschikbaar is, kies dan een extra laag inbouwdeel met waterslot 30/35 mm.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw is de inbouwdiepte geen probleem. Je kunt elke afvoer selecteren die overeenkomt met je voorkeur.
Let op: inbouwdelen met waterslot van minimaal 50 mm voldoen aan de Europese bouwnorm EN 1253.

Afvoercapaciteit

Het afvoersysteem van de douche moet een hogere afvoercapaciteit hebben dan de hoeveelheid water die door de douchekop stroomt. Kies voor een op zijn minst voor een afvoercapaciteit van 30 liter per minuut, dan is de afvoercapaciteit voor standaard douchekoppen ruim voldoende.
Let op: ook de indeling van de doucheruimte ook invloed op de afvoer van het water.

Waterslot

Het waterslot is de hoogte van het water dat de vrije toegang van geur uit het riool blokkeert. Volgens de Europese bouwnorm EN 1253 moet er een douche afvoersysteem worden ingebouwd met een waterslot van minimaal 50 mm.
Bij renovatie worden er ook sifons gebruikt met een lager waterslot.

Vast/draaibare aansluiting

Bij het aansluiten van het inbouwdeel op de afvoer wil je zo min mogelijk bochten in de leiding. Sommige merken, zoals Easy Drain, hebben een draaibare sifon. Dit biedt een 360 graden draaibare aansluiting, zodat een rechtstreekste aansluiting altijd mogelijk is.
Let op: wanneer er obstakels in de weg zitten bijv. met een houten vloer, dan is het tevens mogelijk om een verticale uitloop seperaat te bestellen bij diverse modellen

Deel dit artikel: