Arbeidsongeval? De 5 oorzaken!

Een steiger stort in, een balk schiet los of u rijdt met uw bedrijfswagen een andere auto aan. Als vakman bevindt u zich vaak in situaties waarin u risico loopt op een bedrijfsongeval. Wist u dat relatief de meeste slachtoffers met arbeidsletsel op een SEH-afdeling, werkzaam zijn in de bouw? Gevolgd door de sector land- en tuinbouw. Wanneer spreken we eigenlijk van een arbeidsongeval en wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Oorzaken
Een arbeidsongeval is een ongeval door of tijdens betaald werk. In 26% van de gevallen gaat het om een breuk van een heup, been of voet. Een top 5 van de belangrijkste oorzaken mét advies op een rij:

1. Onvoldoende kennis en ervaring
Voer alleen werkzaamheden uit waarvoor u bevoegd bent. Twijfelt u? Vraag advies of assistentie.

2. Onderschatten van risico’s
U bent klaar voor vertrek en uw werkschoenen en helm liggen al in de auto. U realiseert zich dat uw jas nog op de bouwplaats ligt. Loopt u even snel heen en weer zonder veiligheidsschoenen en helm? Bedenk goed dat een ongeluk altijd onverwachts komt en in een klein hoekje zit!

3. Vermoeidheid en stress
Elke dag uitgerust op het werk verschijnen is lastig. Neem de tijd voor het uitvoeren van werkzaamheden en bedenk dat uw eigen gezondheid en veiligheid voorop staan. Laat u niet opjagen door haast van een collega of uw eigen ongeduld!

4. Gebrek aan motivatie
Onvoldoende motivatie leidt tot onoplettendheid en onvoorzichtigheid. Voorkom een gebrek aan motivatie door werkzaamheden af te wisselen.

5. Niet de juiste methode of gereedschap
Raffel het werk niet af en voer werkzaamheden via de juiste methode uit. Doe dit met materiaal en gereedschap wat hiervoor bestemd is.

Wist u dat een privéverzekering niet uw werkzaamheden dekt als zelfstandige? Goed dus om op zoek te gaan naar een verzekering speciaal voor zzp’ers in de bouw. Bekijk eens onze samenwerking mét scherpe aanbieding en lees meer over goed verzekerd zijn als vakman!