Veilig werken op de steiger met deze handige tips

Het vallen van grote hoogte is doodsoorzaak nummer één op de bouwplaats. Hoe zorgt u voor veilige omstandigheden? Wij geven tips!

Weersomstandigheden

Veilig werken heeft u zelf in de hand. Er zijn echter ook invloeden die u niet in de hand heeft, zoals de weersomstandigheden. Neem daarom deze tips in acht als u met een steiger werkt:

  1. Check de weersvoorspellingen. Bekijk tijdens uw pauzes of het weer omslaat. Gebruik hiervoor apps als Weerplaza of Buienradar.
  2. Breek de steiger af wanneer de windkracht 7 Bft of hoger is.
  3. Heeft u windvangers aan de steiger bevestigd? Zoals zeilen, doeken of een doorwerkkap? Haal deze weg bij een windkracht van 5 Bft of meer.

Nieuwe steiger?

Bent u op zoek naar een nieuwe steiger? Bezoek dan onze steigerconfigurator. Vul gemakkelijk in voor welke werkzaamheden u een steiger zoekt en stel zelf uw steiger samen. U ontvangt vervolgens een gratis advies met bijbehorende voordelige prijzen.

Keuring

De arbeidsinspecteur van de Inspectie SZW kan uw rolsteiger komen controleren. Vorig jaar werd 80% van de geïnspecteerde rolsteigers van professionals afgekeurd. Reden om u vooraf goed te informeren over het juiste gebruik. Voor rolsteigers geldt de kwaliteitsnorm EN 1004. De regels en richtlijnen voor opbouw en gebruik van rolsteigers zijn vastgelegd in de norm EN 1298. Vergeet bij het opbouwen van een steiger de volgende aandachtspunten niet:

  1. Zorg dat de stabilisatoren en uitzetarmen goed worden uitgezet of bevestig de steiger aan de gevel.
  2. Vergeet niet de schoren te plaatsen, die zorgen voor stabiliteit van de steiger.
  3. Leuningen plaatst u op heup- en kniehoogte. Wanneer de afstand van het werkplatform tot de muur niet groter is dan 15 centimeter, mogen de leuningen weggelaten worden.
  4. De wielen zet u op de rem om verschuivingen tijdens de klus te voorkomen.
  5. Zorg dat de steiger waterpas staat, zowel in de lengte als breedte. Controleer na de opbouw nogmaals of de steiger waterpas staat. Door het gewicht van de steiger kan deze wegzakken in zachte ondergrond.

Op steigerchecklist kunt u de belangrijkste controle- en inspectiepunten zien.
Tip: Denk ook aan diefstal van uw gewilde steiger en voorzie hem van een TrackR. Hiermee kunt u de steiger altijd weer opsporen.

Meer informatie over het veilig werken met steigers vindt u op de website van Arbouw of op Bouwmaat.nl.