Inspiratie

The Motown Movement – interview

Deel dit artikel:

Een vervallen huis in het Amerikaanse Detroit renoveren en verduurzamen. Met dit voorbeeldproject laat The Motown Movement zien hoe je op laagdrempelige wijze energiezuiniger kunt wonen. Dit initiatief van Nederlandse studenten aan de TU Delft zit in zijn derde jaar. Een goed moment voor een interview met de huidige lichting. We spraken met twee van de studenten die nu in Detroit zitten: Casper van Alfen en Owen Elverding.

The Motown Movement

The Motown Movement werd in 2016 opgericht door drie studenten met als doel om betaalbare, duurzame woningen voor iedereen toegankelijk te maken. Ze kochten voor duizend dollar een vervallen huis in Detroit met het idee om dit op te knappen en te laten zien met welke technieken en middelen je duurzamer kunt wonen. Sindsdien gaat elk jaar een lichting studenten van de TU Delft een periode naar Detroit om verder te bouwen aan het huis. Casper: “Wij zijn de derde lichting die dit doet. We zijn met zeven studenten van studierichtingen als Bouwkunde, Industrieel Ontwerp, Technische Natuurkunde en Bedrijfskunde. We nemen hiervoor een tussenjaar. In september 2018 zijn we al enkele weken in Detroit geweest en sinds februari zitten we hier voor een half jaar.”

The Motown Movement betrekt de buurt in de ontwikkelingen.

Ambitieus doel

De eerdere lichtingen studenten hebben onder andere al een nieuw dak op het huis gezet, nieuwe kozijnen en dubbel glas geplaatst en ventilatiekanalen aangelegd voor de luchtverwarming. Wat gebeurt er op dit moment met het huis in Detroit? Owen, de architect van de groep, vertelt: “Vorig jaar is er brand geweest in de kelder van het huis, daardoor kon er weinig gedaan worden. Je hebt hier namelijk overal vergunningen voor nodig en die werden na de brand ingetrokken. De brandschade wordt nu hersteld en daarna kunnen we volop aan de slag met de bouw. Het ambitieuze doel is om in juli open te gaan. Op de bovenste twee verdiepingen gaat dan een gezin wonen en onderin komt een buurthuis en educatief centrum.”

Educatie en gedragsverandering

Voordat het zover is, moet er nog veel werk verzet worden. Het meeste gaan de studenten zelf uitvoeren, met wat hulp van een lokale aannemer. Owen: “Een aannemer voert het loodgieterswerk en de elektriciteit uit worden. Verder gaan we bijvoorbeeld zelf de isolatie aanbrengen, nieuwe binnenmuren bouwen, de keuken installeren, vloeren leggen en schilderen.” In het educatief centrum zal veel aandacht zijn voor duurzaamheid.“ Het huis zelf wordt zo energiezuinig mogelijk gebouwd, helemaal energieneutraal zal in dit klimaat niet lukken. Met low budget oplossingen laten we de omwonenden zien hoe ze zelf al veel kunnen doen. Zoals het aanbrengen van folie achter radiatoren waardoor de stralingswarmte niet verdwijnt door slecht geïsoleerde muren. Als wij kunnen laten zien dat je zo geld kunt besparen, dan is dat voor de mensen hier super interessant, want elke dollar bespaard, is een extra boterham op de plank”, zo vertelt Owen. Casper vult aan: “Veel mensen hier hebben geen idee hoe ze energie kunnen besparen. Er is echt een gedragsverandering nodig en dat is natuurlijk het meest laagdrempelige wat je kunt bewerkstelligen.”

De verschillende gezichten van de stad Detroit

The Movement groeit door

Als het lukt om het huis in juli te openen, is dat niet het einde van The Motown  Movement. Casper: “Sowieso gaat volgend jaar weer een nieuwe lichting van ons naar Detroit, om onder andere het buurthuis uit te bouwen. Het idee is ook
om een nieuwe locatie te zoeken om ons concept uit te breiden. Dat kan in Detroit zijn, waar we veel met Focus Hope samenwerken, een grote organisatie die in heel de stad zit. Maar ook vanuit Nederland komen er veel aanvragen binnen om daar te starten. Misschien zit er straks wel een Motown-huis bij jou in de buurt!”

Volg The Motown Movement in Detroit

Iedere twee weken een update bekijken? Abonneer je dan op het Youtube kanaal van The Motown Movement.

huidige groep studentenThe Motown Movement

The Motown Movement werd opgericht door Dominik Lukkes, Ronen Dan en Bob Hendrikx.

De huidige lichting studenten (het Executive Board) bestaat uit: Arjan Boonstra, Chris van Egmond, Ida de Boer, Owen Elverding, Joanna van der Leun, Joost Tielken en Casper van Alfen.

Ze worden ondersteunt door een Advisory Board met hierin o.a. hoogleraren, ondernemers, politici en architecten uit Nederland en Amerika.

Deel dit artikel: