GereedschapInspiratie

Stofvrij werken: een must voor de gezondheid

Deel dit artikel:

Het is voor jou als vakman erg belangrijk om tijdens het schuren van oppervlakken stofvrij te werken. Fijnstof is enorm schadelijk voor je gezondheid en kan op lange termijn voor ernstige klachten zorgen. Door te werken met kwalitatief goede materialen voorkom je dat je wordt blootgesteld aan fijnstof. Het voorkomen van schade is echt van levensbelang, want het genezen ervan is simpelweg niet mogelijk.

‘Sluipmoordenaar’

Kortademigheid, benauwdheid, een verhoogde kans op ziektes als stof- longen, tuberculose en kanker. Het zijn slechts enkele van de zware gezond- heidsklachten die door langdurige blootstelling aan fijnstof kunnen ontstaan. Fijnstof ontstaat bij het bewerken van diverse materialen.
Bij het schuren van (hard)hout ontstaat bijvoorbeeld het schadelijke houtstof. Fijnstof is vaak niet eens met het blote oog zichtbaar, waardoor het met recht een ‘sluipmoordenaar’ genoemd wordt. De gevolgen ervan kunnen dodelijk zijn. Genezing van klachten die zijn ontstaan doordat fijnstof diep in de longen terecht kwam, is namelijk vaak niet mogelijk. Jaarlijks overlijden 1.200 mensen aan de gevolgen van deze klachten. Het is dan ook niet voor niets dat onderzoeksinstituut TNO samen met fabrikanten van apparatuur zoals schuurmachines of afzuiginstallaties, continu onderzoek doet naar hoe er beter, slimmer en vooral gezonder kan worden gewerkt.

Stofvrij schilderen

Stofvrij werken is niet alleen een must voor je gezondheid, het verbetert ook de omstandigheden waarin je werkt. Wanneer stof direct wordt afgezogen, vergroot dit bijvoorbeeld het zicht op het werk. Bij het schilderen van hout is een stofvrije omgeving een voorwaarde om voor een goede afwerking te kunnen zorgen. Wanneer er eerst geschuurd wordt over eerdere verflagen, is het dan ook van groot belang om direct voor een goede afzuiging van het stof te zorgen. Veeg nooit het stof weg, dit zorgt ervoor dat het juist weer in de lucht gaat ‘zweven’ en later alsnog neerdaalt. Stofvrij werken zorgt ook voor tevreden klanten, omdat zij minder hoeven schoon te maken na oplevering van de klus.

Activiteit Kwartstof in de lucht in mg/m3   Opmerking
Zagen ca. 15   200x te veel
Frezen  ca. 15   200x te veel
Boren  ca. 2,5  33 x te veel
Schuren en slijpen (vlakken)  ca. 15  200x te veel

Inspectie en boetes

Stofvrij werken is niet vrijblijvend. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), controleert al langer actief of er op bouwplaatsen stofvrij gewerkt wordt. Boetes die deze inspectie uitdeelt, kunnen oplopen tot wel € 18.000,-. Niet alleen werkgevers, maar ook individuele werknemers kunnen beboet worden. Beide partijen zijn dus verantwoordelijk voor een gezonde, stofvrije arbeidsomgeving.
Er lijken dus genoeg redenen te zijn om stofvrij te werken. In het verleden werd er vaak niet (volledig) stofvrij gewerkt, terwijl een gezonde en veilige werkomgeving op de eerste plaats zou moeten staan. Met het juiste materiaal is stofvrij werken nu gelukkig goed mogelijk. Bouwmaat adviseert je graag op dit gebied.

Deel dit artikel: