GereedschapInspiratie

Gereedschap: toen en nu

Deel dit artikel:

Een ervaren vakman en een jong talent praten samen aan de koffie- tafel van Bouwmaat over hun vak. Dit keer nodigden we aannemer Willem Hauwert en interieurbouwer Bart Brand uit bij Bouwmaat XL Amsterdam Sloterdijk om over elektrisch gereedschap van gedachten te wisselen.

Willem Hauwert

Naam: Willem Hauwert

Kan niet zonder: Boormachine, kladblok en fiets

Bart Brand

Naam: Bart Brand

Kan niet zonder: Invalzaag, lasermeter en laptop

Willem is sinds zijn 17e actief in het vak. Al snel in zijn carrière werd hij zzp’er. Hij houdt zich bezig met onderhoud, reparatie en renovatie en is actief in Amsterdam. Willem vertelt: “Eén keer per week rijd ik naar Bouwmaat en haal ik alles wat ik nodig heb. Een halve dag rijd ik materiaal en de rest van de week ga ik op de fiets naar een klus. Bouwmaat XL Amsterdam Sloterdijk is een fijne leverancier die lekker dichtbij is. Ook hebben ze een vaste bezetting. Dat vind ik prettig, want ik weet precies voor welke vraag ik bij wie moet zijn.”

Zijn 33 jaar jongere collega Bart begon als zzp’er. Inmiddels is hij eigenaar en projectmatige spil van het interieurbouw- en projectmanagementbureau Brand & Breuker. Ook hij is vaak bij Bouwmaat XL Amsterdam Sloterdijk te vinden: “Het is een fijne plek die echt als een winkel voelt en niet als een magazijn. Je wordt goed op weg geholpen en de service blijft super.”

Boormachine als manusje van alles

Wanneer vakmensen praten over hun vak, gebeurt er altijd iets bijzonders. Ook nu als het over elektrisch gereedschap gaat. Er is een mooi contrast tussen beide mannen.
Willem met zijn kladblok waar hij alles op bijhoudt en zijn oude Nokia, Bart met zijn laptop en smartphone. Ze luisteren met veel plezier naar elkaars verhalen. Willem vertelt: “De beste uitvinding op het gebied van elektrisch gereedschap is natuurlijk de boormachine. Je kunt daar ontzettend veel mee doen. Tegenwoordig doen ze dat niet meer, maar in mijn tijd werden er hulpstukken gemaakt voor de boormachine. De kop ging in een standaard, je zette er een zaag op en zo creëerde je een cirkelzaag. Je monteerde er een slijpsteen op en dan kon je er mee slijpen. Wat je vroeger allemaal met die boormachine deed, daar zijn nu allemaal verschillende machines voor gemaakt. Dat is misschien ook wel beter hoor, want die constructies die we maakten slingerden en trilden soms dat het een lieve lust was.”

“De boormachine werd vroeger gebruikt als manusje-van-alles”

Van gietijzer naar kunststof

Bart vertelt dat het zijn vader was die hem inspireerde om met zijn handen te gaan werken. “Hij heeft een oude boormachine die hij nog altijd gebruikt. Volgens mij heeft dat ding een stalen kop.” ”Dat kan kloppen hoor”, zegt Willem. “De tandwielkast van een boormachine was voorheen van aluminium en daarvoor zelfs van gietijzer. Nu is dat allemaal van kunststof. Daardoor is het lichter en ook veel veiliger geworden. Met die aluminium of gietijzeren kop kon je in een natte ruimte nog wel eens onder spanning komen te staan. Was je bezig en dan voelde je hem prikkelen.”

Gewicht, veiligheid en accuduur

Bart sluit zich aan bij zijn collega: “Ik denk dat gewicht en veiligheid zich het meest hebben ontwikkeld. Volgens mij zijn er ook grote stappen gemaakt op het gebied van accuduur.” Willem kan zich de introductie van de accuboormachine nog herinneren en beaamt dit: “Die eerste accuboormachine was er zo’n 20 jaar geleden. Ik was daar toen niet zo enthousiast over. Ze hadden te weinig vermogen en gingen snel kapot. Dat is inmiddels wel anders, die innovatie heeft zich flink doorgezet.” Bart ziet ook producten die zijn leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. “Toen ik voor het eerst met een invalcirkelzaag werkte, was dit een openbaring. In de interieurbouw kun je nu echt niet meer zonder.”

Kwaliteit voorop bij innovatie

Hoe zal elektrisch gereedschap zich de komende jaren verder ontwikkelen? Bart: “Ik verwacht ook de komende tijd innovaties op het gebied van veiligheid. Er is terecht veel aandacht voor stof dus je ziet nu van die stofafzuigertjes op boormachines.” Willem: “Er is ook toenemende aandacht voor geluid. Er komen denk ik betere oordoppen en machines zullen wellicht ook stiller worden.” Het is goed dat gereedschap innoveert, maar de mannen blijven kritisch. Bart: “Een innovatie moet natuurlijk wel zin hebben. Soms kom ik dingen tegen die meer een leuke gadget zijn dan een echte verbetering. Ook hoop ik dat kwaliteit voorop blijft staan. Je wilt dat machines beter worden in gebruik, maar ook dat ze in de juiste handen 20 jaar meegaan.” Willem heeft in dit kader ook nog een laatste belangrijke tip voor zijn collega: “Investeer als het kan dan ook in kwalitatief goed spul. Het is vaak duurder, maar je verdient het terug, onder andere omdat je minder onderhoud hebt. Goedkoop is nog altijd duurkoop. Dat is in al die jaren nooit veranderd.”

Deel dit artikel: