Vorstverlet en zelfstandigen

Eindelijk lijkt de winter zijn intreden te doen in Nederland. De thermometer geeft rond de 0 graden aan. Wanneer is er ook alweer sprake van vorstverlet? En waar moet u aan denken als u doorwerkt in de kou?

Vorstverlet
Een werknemer heeft recht op vorstverlet wanneer sneeuw, ijs of een gevoelstemperatuur van -6° werken gevaarlijk maakt. De gevoelstemperatuur is een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. De zon speelt geen rol bij de berekeningsmethode. Het KNMI meet twee keer per dag de gevoelstemperatuur; ’s morgens om 07.00 en om 10.00 uur. Als blijkt dat de gevoelstemperatuur om 10.00 uur alsnog boven de -6° ligt, moet men aan het werk. Jammer genoeg gaat dit niet op voor u al zzp’er. De koude omstandigheden zijn hetzelfde, maar er is geen werkgever of overheid die u doorbetaalt tijdens vorstverlet. Wat nu?

  • Probeer een aantal klussen achter de hand te houden voor koude dagen. Vraag uw klant of u de opdracht vrij in mag plannen, zodat u de werkzaamheden oppakt wanneer het vriest. Indien nodig kunt u de klant een korting geven voor zijn of haar flexibiliteit.
  • Investeer in goede handschoenen, muts, werklaarzen en thermokleding. Thermokleding is geschikt om te gebruiken als eerste laag van een drielagen systeem. Bij het dragen van thermokleding wordt vocht snel van de eerste naar de tweede laag getransporteerd. Hierdoor blijft uw lichaam warm en droog!
  • Maak uw administratie in orde, verzamel bonnen voor belastingteruggave of neem uw werkplaats eens onder handen! Misschien is dit ook een goed moment om foto’s van afgeronde projecten op uw website te plaatsen?

Bent u op zoek naar meer informatie, goede thermokleding of een heater? Neem een kijkje in de webshop voor details! Wees voorbereid op koude dagen!