Recordaantal vacatures in de bouw

Het tekort aan personeel in de bouw blijft oplopen. Er waren 18.900 openstaande vacatures voor werk in de bouw in het tweede kwartaal van 2019. Dit zijn 2.500 meer vacatures dan een half jaar eerder. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport over de bouwketen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Concreet betekent dit dat er 59 openstaande vacatures zijn per duizend banen in de bouw. Volgens het EIB beperkt de schaarste zich niet tot specifieke beroepen binnen de bouwsector.

Druk op de arbeidsmarkt

De werkloosheid is op dit moment erg laag, namelijk 3,4%. De grote vraag naar personeel zet druk op de arbeidsmarkt. Een kwart van de bouwbedrijven zegt dat de productiegroei hierdoor afremt. Ook zorgt het voor langere wachttijden voor ze aan een klus kunnen beginnen, en stuwt het tekort de prijzen omhoog.

Opdrachtenvoorraad

Bouwbedrijven hebben nu gemiddeld voor meer dan acht maanden aan opdrachten. Dat is wel één tiende van een maand minder dan in de vorige periode. Vooral installatiebedrijven hebben achterstand ingelopen.
De huidige groei in de bouwsector werd ingezet in 2015. De vraag naar personeel in de bouw is al een tijd groter dan het aanbod.

Vacatures bij Bouwmaat

Ook bij Bouwmaat hebben we vacatures waar we geschikte (vak)mensen voor zoeken. Zowel in de vestigingen, die verspreid liggen over het hele land, als op het hoofdkantoor in Bunschoten. 

Neem een kijkje op werkenbijbouwmaat.nl en wie weet zit jouw droombaan ertussen!