Positieve vooruitzichten Bouwsector 2016

In 2016 groeit de bouwproductie naar verwachting met 4%. Hierdoor is de krimp van de recessie, aan het eind van 2016, voor de helft goedgemaakt. Eindelijk positieve vooruitzichten voor de bouwbranche. “Aannemers zijn voor het eerst sinds 2008, weer optimistisch gestemd”, aldus het economisch bureau van ING.

(Nieuw)bouw
Langzaamaan begint de zon weer te schijnen in de bouwbranche. De werkvoorraad steeg van 5,5 maand in de zomer van 2013, naar 7,9 maand in de zomer van 2015. Cijfers die zorgen voor minder slapeloze nachten als zzp’er. Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen zat het afgelopen jaar in de lift. In de eerste tien maanden van dit jaar werden er ruim 25.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit aantal ligt op het niveau van voor de crisis. De gemiddelde tijd tussen het afgeven van een vergunning en het voltooien van een woning is 1,5 tot 2 jaar in Nederland. Volgend jaar plukken we dan ook de vruchten van de eerder verkochte woningen. In 2016 verwacht men 53.000 afgebouwde nieuwbouwwoningen.

Ook de woningmarkt met bestaande bouw trekt aan. In november 2015 werden er 25% meer bestaande woningen verkocht, vergeleken met november 2014. Nieuwe huiseigenaren willen hun woning opknappen. Dit zorgt voor een stijging van herstel- en verbouwwerkzaamheden.

Daling
Toch groeien niet alle ‘bouwvormen’. Investeringen in bedrijfsgebouwen daalden in het derde kwartaal van 2015. Bedrijven zitten nog altijd ruim in hun jas. Reorganisaties tijdens de crisis en structurele veranderingen als thuiswerken, zorgen voor een dalende vraag. Hierdoor ziet men dat de bouwproductie in bedrijfsgebouwen achterblijft. De bouwsector moet de groei in 2016 vooral hebben van particulieren bouw- en verbouwplannen.

Bron: ING Economisch Bureau