Helft meer dodelijke bouwongelukken

Vorige week kopte de Telegraaf slecht nieuws uit de bouwbranche: het aantal dodelijke ongevallen is in de eerste helft van 2016 fors toegenomen. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2015 waren er 56 procent meer ongevallen met dodelijke afloop. Het aantal ernstige ongevallen steeg met 14 procent.

Taalbarrière
Een gebrek aan direct toezicht en slechte communicatie spelen een rol, volgens de inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie, red.). “Naast Nederlands worden er op de bouwplaats ook talen gesproken als Pools, Roemeens en Engels. Hierdoor ontstaan misverstanden in de communicatie. Daarnaast ontbreken goede samenwerkingsafspraken tussen betrokken partijen en is er niet goed bekend wie er verantwoordelijk is voor de veiligheid van de bouwvakkers”, vertelt Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bij meer dan de helft van de ongevallen struikelen of vallen van hoogte, de oorzaak is. Bijna 25 procent wordt getroffen door voorwerpen of andere onderdelen. Volgens de inspectie is er vooral aandacht nodig voor valbeveiliging en het juist gebruiken van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen van steigers vallen en voor veiligheid rond werken met machines. Wilt u meer weten over het veilig neerzetten van uw steiger? Of bent u benieuwd naar 5 belangrijke oorzaken van een arbeidsongeval?

Verzekering
Ondanks alle veilige tips zit een ongelukje in een klein hoekje. Wist u dat een privéverzekering niet uw werkzaamheden dekt als zelfstandige en dus niets uitkeert bij een ongeval? Goed dus om op zoek te gaan naar een verzekering speciaal voor zzp’ers in de bouw. Bekijk eens onze samenwerking mét scherpe aanbieding en lees meer over goed verzekerd zijn als vakman!

Bron: Telegraaf