Aantal broodfondsen zelfstandigen groeit sterk

Steeds meer zelfstandig ondernemers sluiten zich aan bij een ‘broodfonds’. Een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp’ers, waar men bij ziekte van alle deelnemers een bedrag geschonken krijgt. In 2012 waren er 19 van deze zogeheten broodfondsen. Vandaag de dag zijn dit er 204.

In totaal zijn er nu negenduizend zzp’ers aangesloten bij een broodfonds. In totaal hebben zij in de afgelopen vijf jaar meer dan 3 miljoen euro aan zieke collega-ondernemers geschonken, geeft de Vereniging Broodfonds aan. In 2015 was de totale inleg 4,8 miljoen euro. Hiervan werd 1,3 miljoen euro uitgekeerd aan arbeidsongeschikte ondernemers.

Schenking
Onderling spreken zelfstandigen af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid een schenking te sturen. “Een schenking is vrijwillig en dus geen verplichting. Het is het ouderwets solidair zijn, in een modern jasje”, aldus Biba Schoenmaker van de Broodfondsmakers.

Bent u niet aangesloten bij een broodfonds, maar wilt u wel zeker zijn van een inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid? Bekijk dan onze service ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering voor vakmannen’.

Bron: nu.nl