Inspiratie

Help je klant eenvoudig van het aardgas af

Deel dit artikel:

De overheid zet sterk in op een gasloos Nederland. Ons land moet de overgang maken naar een duurzame energievoorziening en dat merken we. Consumenten vragen mede hierdoor ook steeds vaker om een warmtepomp. Wat adviseer je de klant op zo’n moment? Onder veel vakmannen is er nog weinig bekend over deze energie-efficiënte toepassing, omdat het vaak het ‘domein’ van de installateur is. Toch kun je jouw klant goed helpen en is er zelfs een oplossing waarmee je de cv-ketel één-op-één kunt vervangen: de LWDV warmtepomp op hoge temperatuur van alpha innotec.

 

Carel Kraaijenhagen is manager sales systems bij Nathan

Carel Kraaijenhagen is manager sales systems bij Nathan. In Nederland de firma achter de merken Uponor, alpha innotec en Komfort. Hij ziet dat de markt voor warmtepompen een vlucht neemt: “Dat heeft te maken met de energietransitie. De regering wil de CO2-uitstoot terugdringen en ons land snel van het aardgas af halen. Vooral in de nieuwbouw wordt nu al vaak gekozen voor warmtepompen. Maar we zien ook dat in de renovatiemarkt de warmtepomp steeds meer wordt toegepast. Er is onderscheid te maken in grondgebonden warmtepompen en lucht-water warmtepompen. Die laatste zijn een goede keuze voor renovaties.

Cv-ketel eruit, warmtepomp erin?

Is het zo eenvoudig zoals het soms klinkt, de cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Carel is er duidelijk over. “Ja, in principe kan het. Wij schatten in dat 80%van de woningen één-op-één over kan van een cv-ketel naar een warmtepomp, waarbij de radiatoren en het leidingwerk dan ook kunnen blijven hangen. Er zijn een aantal factoren waar je naar moet kijken. Zo is de grootte van de woning belangrijk. Hierbij gaat het dan om de hoeveelheid energie die nodig is. Ook moet gekeken worden of de radiatoren geschikt zijn. Het kan altijd zijn dat er kleine aanpassingen aan de installatie nodig zijn.”

De LWDV warmtepomp op hoge temperatuur

Met de LWDV lucht-water warmtepomp op hoge temperatuur van alpha innotec is het in elk geval mogelijk om de cv-ketel één-op-één om te wisselen. Wat maakt deze lucht-water warmtepomp zo bijzonder? “Het is een van de weinige warmtepompen in Nederland die op radiatoren kan draaien. Doordat het een hoge temperatuur warmtepomp is, kan hij de cv-ketel eenvoudig vervangen. De LWDV kan tot maximaal 70 graden behalen. Dat is ruim voldoende voor verreweg de meeste woningen.”

De warmtepomp bestaat uit twee delen, één deel dat binnen wordt geplaatst en één buitendeel. De klant heeft veel keuzevrijheid waar hij deze delen wil laten plaatsen. Carel: “Het binnendeel kan zowel beneden als boven worden geplaatst, enigszins afhankelijk van waar de cv-ketel heeft gehangen en de constructie van de woning. Het buitendeel kan tot 25 meter  van het binnendeel geplaatst worden. Daarnaast maakt de LWDV nagenoeg geen lawaai. Het apparaat gaat tot maximaal 50 dB(A) en met de speciale nachtstand zelfs maar tot 44 dB(A). Dat is fluisterstil zoals we dat noemen!”

 

Installatiegemak

De installatie van de LWDV is eenvoudig. “Elke installateur of vakman mag hem installeren. Je hebt geen STEK-certificering nodig, omdat er dankzij het monobloc-systeem geen F-gassen aan te pas komen”, zo vertelt Carel. De LWDV maakt namelijk gebruik van het natuurlijk koudemiddel propaan. Een ander voordeel bij de installatie is dat je in principe gebruik kunt maken van de radiatoren en het leidingwerk die al in de woning aanwezig zijn. Het is wel raadzaam dit vooraf te bekijken, omdat de noodzaak voor kleine aanpassingen in de installatie altijd kunnen voorkomen. Bekijk ook of de capaciteit van de elektrische installatie toereikend is voor de installatie van de LWDV.

Een gasloze woning en een lagere energierekening

Voor klanten die overstappen van de cv-ketel naar de LWDV warmtepomp, zijn er vele voordelen aldus Carel. “Je bent van het gas af. Daarnaast heb je ook een CO2-neutrale woning als je een 100% groene energieleverancier hebt. In de basis ben je ook enkele honderden euro’s per jaar goedkoper uit, enigszins afhankelijk van hoeveel gas je verbruikte.” De ‘angst’ die er onder vakmannen nog wel eens bestaat om met de warmtepomp aan de slag te gaan, is dus niet nodig. De LWDV warmtepomp op hoge temperatuur is eenvoudig te installeren en biedt de klant direct grote voordelen. Zo draag je bij aan een duurzamer Nederland en profiteert de klant van een lagere energierekening!

binnenwerk ketel

De belangrijkste specificaties van de LWDV hoge temperatuur warmtepomp

  • Maximale aanvoertemperatuur van 70 graden Celsius
  • Bevat een natuurlijk koudemiddel: propaan
  • Maakt geen gebruik van F-gassen en is dus zonder certificaat te installeren
  • Geluidsarm: 50 dB(A) en op de nachtstand zelfs 44 dB(A)
  • Vermogensbereik 2,3 – 8,2 kW bij A2/W35 Werkt in principe met bestaande radiatoren en leidingen
  • Boilerinhoud: 185/300 liter water
  • Aansluitspanning: 3x 230V Bestaat uit een binnenunit en een buitenunit
Deel dit artikel: