Bedrijf en ondernemenInspiratie

5 werkzones van de keuken

Deel dit artikel:

Als allround vakman krijg je er vast wel eens mee te maken: het renoveren van een keuken. Goed advies is daarbij belangrijk. Een fijne keuken heeft niet alleen een mooi design, maar is ook makkelijk schoon te maken, duurzaam en natuurlijk ook functioneel. Maar wat is nu eigenlijk een functionele keuken? Bouwmaat helpt je met adviseren.

De zones van de keuken

Vroeger was de keuken ingedeeld volgens de ‘werkdriehoek’: fornuis, koelkast en werkblad. Maar er is veel veranderd en tegenwoordig hebben we het over vijf werkzones die met elkaar verbonden zijn. Deze werkzones zijn gebaseerd op de verschillende elementen van de keuken. De plaats van de zones ten opzichte van elkaar bepaalt voor een groot deel hoe efficiënt je in de keuken kunt bewegen en werken.

Zone 1: spoelen en afval
Zone 2: voorbereiden
Zone 3: koken
Zone 4: bevoorraden
Zone 5: opbergen

de 5 zones van een keuken

Zone 1: spoelen en afval

De spoelbak kun je zien als het centrale punt in de spoel- en afvalzone. Als je rechtshandig bent, is het handig als de de vaatwasser links van de spoelbak staat. Zo kun je makkelijk etensresten met de rechterhand van de vaat schrapen of spoelen en dan de vaat in één beweging met de linkerhand in de vaatwasser zetten. Dan hoef je het niet eerst weer op het werkblad te zetten.

Zone 2: voorbereiden

In een optimaal ingerichte keuken zit de zone voor het voorbereiden rechts van de spoel- en afvalzone. Dan heb je een werkblad om te hakken, snijden, kneden enzovoort. Tip voor je klanten: plaats de keukenspullen die je nodig hebt voor het (voor)bereiden van het eten zon dicht mogelijk bij de voorbereidingszone.

Zone 3: koken

De kookzone moet direct naast de voorbereidingszone liggen. De ruimte rond de kookplaat moet worden ingericht op basis van jouw kook- en bakbehoeften en daar moet je moet de potten, pannen en andere belangrijke keukenspullen direct bij de hand hebben. De oven hoort ook bij de kookzone, maar hoeft geen centrale plaats in de keuken in te nemen, omdat je de oven minder vaak gebruikt dan de kookplaat.

Zone 4: bevoorraden

De voorraadzone is het gebied rond de koelkast. Het is handig als dit dicht bij de kookzone ligt. Dan kun je tijdens het koken snel bij de kort houdbare producten in de koelkast/vriezer en de lang houdbare producten in de andere kasten. Wist je trouwens dat de koelkast gemiddeld 36 keer per dag wordt geopend en gesloten?! Het is dus handig om de koelkast een centrale plaats te geven in de keuken.

Zone 5: opbergen

De opbergzone is het gebied waarin de extra hulpmiddelen, keukenmachines, schalen enz. worden bewaard. Denk aan de dingen die je niet dagelijks gebruikt, en die dus ook geen centrale plaats in de keuken hoeven in te nemen. Hier kun je bijvoorbeeld goed gebruik maken van bovenkasten.

Adviseren

Het lukt natuurlijk niet altijd om de keuken helemaal volgens de vijf werkones in te richten. Veel hangt af van de vorm en de grootte van de ruimte en plaatsing van ramen en deuren. Als vakman kan je helpen bij het zo praktisch mogelijk maken van een keuken.

Meer lezen

Deel dit artikel: