NieuwsOver Bouwmaat

Vakwerk Awards Winnaar en nominaties categorie Stucen

Deel dit artikel:

Finalisten Vakwerk Awards categorie Stucen

Bouwmaat organiseert samen met haar partners de Vakwerk Awards om vakmannen in het zonnetje te zetten. Dagelijks werken duizenden vakmannen aan geweldige projecten, veelal echt vakwerk. Met de Vakwerk Awards willen wij de waardering voor het ambacht onder de aandacht brengen. Voor 6 categorieën zijn meer dan 300 projecten aangemeld en op 25 mei worden de winnaars in de Jaarbeurs onderscheiden. Per categorie zijn drie finalisten gekozen door een aanbevelingscommissie. De komende week stellen we de genomineerden én de winnaars aan je voor. Hieronder het verhaal van de finalisten in de categorie Tegelen én de bekendmaking van de winnaar die op 25 mei tijdens het Bouwmaat XXL event in het zonnetje wordt gezet.

Gaudí aan de Maas – Jan Donders, Gaudí Interieurcreaties

Ooit gehoord van de gulden snede? In de architectuur, schilderkunst en muziek hebben vele kunstenaars ernaar gestreefd deze bijzondere wiskundige verhouding van 8:5 te gebruiken. De gulden snede werd eeuwenlang gezien als een goddelijke richtlijn voor schoonheid en perfectie. Wanneer je eetcafé en bistro Le Mistral in het Limburgse Maasbracht binnenstapt, kun je stucwerk zien dat deze perfectie benadert, zowel in vorm als in uitvoering. De blikvanger in dit havencafé aan de Maas is het plafond, waarbij de gulden spiraal als uitgangspunt is genomen. Kunstkenners zien daarnaast gelijk dat het interieur een eerbetoon is aan de Catalaanse architect Gaudí (1852-1926), die beroemd is geworden met zijn bijzonder vormgegeven bouwwerken vol glooiingen en verrassingen.


Ongeveer vijf jaar geleden raakten de eigenaren van Le Mistral in hun café aan de praat met Jan Donders van Gaudí Interieurcreaties, die over zijn werk vertelde. De uitbaters waren gefascineerd en vroegen hem om de opzet van een nieuw interieur in de stijl van deze kunstzinnige architect. De uitdrukkelijke wens was daarbij om diverse nautische elementen aan te brengen omdat het café uitkijkt over de Maas. Jan Donders maakte een maquette met als schaal 1:20, die de opdrachtgevers een goed idee gaf van het uiteindelijke resultaat. De ontwerper kreeg groen licht. Een van de lastigste onderdelen was het plafond. Omdat er veel gewicht aan kwam te hangen, werd een ingenieuze en goed doorberekende constructie aangebracht met stalen uitlopers die vanuit het middelpunt als een soort skelet voor de ribben van de buitenmantel fungeerden. De wanden zijn van tadelakt: traditioneel Marokkaans stucwerk. Tadelakt is een natuurlijke en waterafstotende kalkpleister. Bij dit project is dankbaar gebruikgemaakt van divers handgereedschap (Bahco, Stanley) en elektrisch handgereedschap (Festool, DeWalt, Bosch, Metabo).


Het nieuwe interieur was een flinke investering, maar deze betaalde zich wel deels terug. Ongeveer een kwart van de clientèle komt tegenwoordig speciaal voor het interieur naar Le Mistral. Neem er ook eens een kijkje! Het nautische interieur geeft de aandachtige kijker veel geheimen prijs. Let op de metalen spiegel in de vorm van een mantarog, de cirkel van druppels aan het plafond, de golvende bank. En die gulden spiraal lijkt verdacht veel op een … Precies!

En de winnaar is …

Ambachtelijk stucwerk – Barry Zardoni

Slechts een tiental personen in Nederland is in staat het ambacht uit te oefenen van Barry Zardoni. Deze Haagse kunstenaar creëert in oude gebouwen stucwerk dat nog echt handwerk is in plaats van een afgietsel van bestaand stucwerk. Deze sierstucwerker wordt niet alleen ingeschakeld voor decoraties, maar ook voor restauraties. Dat brengt hem geregeld in beroemde gebouwen, bijvoorbeeld het Haagse pand op Noordeinde 66, dat momenteel dienstdoet als secretariaat voor prinses Beatrix. Ook in Amsterdam heeft hij bekende interieurs gerestaureerd en verfraaid, zoals het grote plafond van het Koninklijk Concertgebouw en een plafond in Theater Tuschinski. In 2017 werkte hij een tijdlang aan een vrij uniek project in een Amsterdams grachtenpand uit de 17e eeuw. Bepaald stucwerk was hier in de loop der eeuwen verloren gegaan. De eigenaar koesterde een passie voor handgemaakt stucwerk en schakelde hiervoor Barry Zardoni in. In samenspraak werd besloten om het liefst oude, maar soms ook nieuwe technieken te gebruiken. Er werd gebruikgemaakt van stucanets (pleisterdragers). Vroeger werd riet als pleisterdrager gebruikt, maar stucanet is eigenlijk een veel betere, eigentijdse vervanger. Diverse rococoreliëfs werden aangebracht op wanden en plafonds. Een andere stijl zou in dit rijksmonument sowieso niet zijn toegestaan. Als leidraad voor de ornamenten kon gelukkig een behouden gedeelte in de gang fungeren. Daarnaast nam Zardoni een kijkje in nabijgelegen panden om ervoor te zorgen dat de juiste stijl werd benaderd. Bij het aanbrengen van versieringen en lijsten ging de voorkeur uit naar oude werkwijzen, met gebruik van zand, kalk en gips. Het contact tussen de eigenaar en de ambachtsman was voorbeeldig. Bij stucwerk bestaat er zeker nog interesse voor echt handwerk. De vraag is alleen hoelang dit ambacht nog behouden kan blijven, aangezien maar weinig mensen geïnteresseerd zijn om dit bijzondere stucstokje over te nemen.

Stemmen

Barry is als categoriewinnaar één van de kanshebbers op de eindoverwinning van de Vakwerk Awards en daarmee op een Ford Transit Custom. Vind jij zijn project het allerbeste? Kijk en like dan zijn filmpje op Facebook.

Bekijk ook de genomineerden en winnaars in de andere categorieën:

Deel dit artikel: